Erzurum’da Triod Kanseri Kadınlarda, Akciğer Kanseri Erkeklerde Daha Sık Görülüyor
Ülkemizde en son kanser istatistik verileri yayımlandı. Edinilen bilgiye göre, son yıllarda Erzurum’da triyot kanserinin kadınlarda, akciğer kanserinin ise erkeklerde daha sık görüldüğü belirlendi.
Erzurum Sağlık Müdürlüğü Halk Sağlığı Uzmanı Doktor Ayşe Ceylan Demirel, ülkemizde ilk sıralarda görülen kanserlerin dünya sıralamasıyla benzer olduğunu belirterek, ilk beş kanserin sıralamasında ve kanser görülme sıklığında bazı farklılıklar bulunduğunu belirtti. Erzurum’u dünya ve ülkemizle karşılaştırarak şöyle konuştu: “Kadınlarda özellikle tiroid kanseri Türkiye’de görülüyor.” Türkiye’de yüz bin kadından 22,1’inde görülürken ilimizde bu sayı 42,6’dır. Türkiye’de yüz bin kadından 6,5’inde mide kanseri görülürken, ilimizde bu sayı 19,5’tir. Mide kanserinin görülme sıklığı özellikle erkeklerde yüksektir. “Türkiye’de yüz bin kişide 14,1 iken ilimizde 39. Tiroid kanseri ülkemizde kadınlarda en sık görülen ikinci kanser iken, erkeklerde ise sekizinci sırada yer alıyor.” dedi.
“Mide kanseri sıklıkla görülüyor”
Erzurum İl Sağlık Müdürlüğü Halk Sağlığı Bülteni’nde yazılan yazıda Uzman, 2018 Türkiye Kanser İstatistikleri Raporu’nda da belirtildiği üzere tiroid kanserinin dünya genelinde kadınlarda sık görüldüğünü belirtti. Ayşe Ceylan Demirel, “Rapora göre tiroid kanseri risk faktörleri; kadın cinsiyet, obezite, çocukluk çağında radyasyona maruz kalma, radyoaktif iyot alımı (I131) ve iyot eksikliği olarak belirtiliyor. Ancak diğer artışlarla ilgili yapılan çalışmalarda da ülkelerde kanser risk faktörlerinde herhangi bir artış gözlenmemiştir.Ancak kanser tanısında gelişen tanı süreçleri, teknikleri ve uygun kanser kayıt defteri ile kanser sayısında artış gözlendiği sonucuna varılmıştır.Mide kanseri en sık görülen 3. kanser türüdür. İlimizde hem kadın hem de erkeklerde kanser görülüyor. İlimizdeki bu yüksek orana rağmen öncelikle Erzurum’da mide kanserinin bu kadar yüksek bir oranı var mı? mide kanseri.” dedi.
“Sigara akciğer kanserinde önemli bir faktör”
Doktor Demirel, mide kanserinde bilinen risk faktörlerini; Diyetin füme ürünler, salamura gıdalar, işlenmiş et ve tuzlu gıda tüketimi, Helicobacter pylori enfeksiyonu, bazı kalıtsal hastalıklar (Lynch sendromu, Li-Fraumeni sendromu gibi), alkol kullanımı ve sebze ve meyvelerin az tüketimi olarak açıklandığını hatırlatan, ” Mide kanserinden korunmak için Risk faktörlerine dikkat etmek gerekiyor.Akciğer kanseri hem yeni teşhis edilen kişi sayısında hem de kanserden ölenlerin sayısında ilk sırada yer alıyor ve yüzde 52,7 oranında uzak organlara yayılmış (metastaz yapmış) Tanı anında vaka sayısı çoktur.Akciğer kanserinde en önemli risk faktörleri tütün ve tütündür.Tütün ürünleri, asbest ve radon gazı kullanımı ve maruziyet.Akciğer kanserinden korunmanın en önemli yolu tütün ürünleri kullanmamaktır.Tütün ürünleri ilimizde sıklıkla kullanılmaktadır.Prostat kanseri erkeklerde en sık görülen ikinci hastalıktır.Risk faktörleri arasında 50 yaş üzerinde olmak, ailede birinci derece akrabada prostat kanseri tanısı almış olmak yer almaktadır. Hayvansal gıdaların ağırlıklı olduğu ve bazı kimyasallara maruz kalınan bir diyettir. “Prostat kanserinden korunmak için öncelikle sağlıklı yaşam tarzı alışkanlıklarının kazanılması ve genellikle 50’li yaşlardan itibaren, birinci derece akrabasında prostat kanseri olanların ise 20. yaştan itibaren düzenli olarak bir ürolog tarafından muayene edilmesi önerilmektedir. 40 yaşında” dedi. – ERZURUM